Is IPL hetzelfde als laser?

De termen LASER en IPL worden vaak door elkaar gebruikt, maar het verschil zit voornamelijk in de golflengten die gebruikt worden. Bij LASER wordt gebruik gemaakt van licht van één golflengte, bij IPL wordt gebruik gemaakt van een spectrum van golflengtes. Beide methodes richten zich op de melanine in het haarzakje en van beide kunnen permanente resultaten worden verwacht. Zowel IPL als laserimpulsen bereiken de wortel van het haar via de melanine. Deze stimulatie heeft een ‘beschadigend’ effect op de wortel en na een paar behandelingssessies maken de haarwortels geen nieuwe haren aan.

Wat gebeurt er

IPL staat voor Intense Pulsed Light. Dit is een behandeling waarbij lichtpulsen op de huid worden toegepast. Deze lichtenergie wordt door het melanine (pigment) in het haar en de haarwortel geabsorbeerd en omgezet in warmte.

De eerste dagen na de behandeling groeien de haren gewoon door. Na 2 weken beginnen de haartjes uit te vallen en na circa 3 à 4 weken zijn heel wat haartjes verdwenen op het behandelde gebied. De haren die zich in de groeifase bevonden op het moment van de behandeling zijn permanent verwijderd.

Voor een optimaal resultaat zijn er voor overbeharing op het lichaam tussen de 8 en 10 behandelingen nodig. Voor ongewenste haargroei in het gezicht wordt uitgegaan van 6 tot 8 behandelingen met de laser/IPL.

Gemiddeld zijn er zeker 10 IPL-behandelingen nodig voor volledige ontharing. Wanneer je jouw lichaam wilt ontharen middels IPL maken we om de 4, 6 tot 8 weken een afspraak. Als je je gezicht wilt behandelingen dan zijn de tussenposes korter, gemiddeld 4 weken.

Omdat deze techniek voor de geleiding van licht het pigment van de haartjes gebruikt is het niet mogelijk donshaartjes of haren met weinig pigment te laseren. Witte, rode en grijze haren bevatten nauwelijks tot geen pigment waardoor er nauwelijks tot geen geleidingplaats vindt.

IPL (Intense Pulsed Light), ook wel lichtflitstherapie genoemd, is een effectieve methode om diffuse roodheid, couperose en oppervlakkige pigmentvlekken te verminderen en de huid te egaliseren. IPL-behandeling wordt ook toegepast bij de behandeling van wijnvlekken en rosacea.

Met de Nd:YAG laser kunnen we onderstaande indicaties behandelen:

  • Pigmentvlekken
  • Definitief ontharen van de donkere huid
  • Tatoeage verwijderen

De Nd:YAG laser is de naam van een golflengte van een laser, namelijk 1064nm. Het mooie aan een Nd:YAG laser is dat wij hiermee prachtig en veilig de donkere huid kunnen ontharen, pigmentvlekken kunnen verwijderen en de zwarte tatoeages kunnen behandelen.

De beste methode tegen overbeharing

De beste laserbehandeling voor definitief ontharen is per persoon verschillend en afhankelijk van haarkleur, haardikte, huidtype en het behandelgebied. Veilig en effectief ontharen is absoluut maatwerk. Zowel het IPL als het Laseren maken gebruik van krachtige koelsystemen, zodat de laserbehandeling ook voor jou een comfortabele ervaring is.

Om de conditie van de huid te verbeteren is de Nd:Yag laser een goede mogelijkheid. Deze laser dringt diep door in de huid en kan op een veilige en gecontroleerde manier de aanmaak van collageen in de huid stimuleren, wat zorgt voor meer veerkracht van de huid. Dit proces vindt plaats in de tweede huidlaag (dermis) van de huid. De bovenste huidlaag (epidermis) blijft bij behandeling met deze laser intact en alle huidtypen kunnen behandeld worden.

Het effect van deze behandeling is vooral zichtbaar bij mensen met beginnende huidveroudering, maar is ook geschikt om de huid in goede conditie te houden en veroudering tegen te gaan. De Nd:Yag laser kan de huidstructuur en de tonus van de huid verbeteren.

De non ablatieve laser behandeling is met name geschikt voor de 30+ huid; maar ook voor de jonge mensen die in korte tijd een extra collageen boost nodig heeft. Met de Nd:Yag laser kunnen we ook donkere huidtypen veilig behandelen. De behandeling wordt vooral uitgevoerd op gebieden zoals het gezicht, de hals, de handen en de decolleté, ook mogelijk voor andere delen van het lichaam. Het mooie van de Nd:Yag laserbehandeling is dat deze het hele jaar kan worden uitgevoerd, zelfs in de zomer.

Direct na de behandeling merkt u dat uw huid licht gloeit, warm aanvoelt of een licht tintelend gevoel geeft. In twee tot drie weken na de behandeling doen de fibroblasten hun werk. In deze periode wordt het resultaat zichtbaar, een stevige gladde huid en een frisse en jonge uitstraling. Resultaten kunnen verschillen per persoon afhankelijk van onder andere leeftijd en huidtype en kunnen daarom niet worden gegarandeerd.

Combinatie behandeling

Huidverbetering door een peeling te combineren met een laserbehandeling is zeer effectief. Door een oppervlakkige chemische peeling te combineren met een laserbehandeling voor de dieper gelegen huidlagen, treedt een positieve verandering van de huid op. De buitenste huidlaag wordt stralender en krijgt een betere teint. De laser stimuleert de aanmaak van collageen, dat zorgt voor een stevigheid van de huid. Deze vorm van behandelen wordt ook skin rejuvenation.

  • Stimuleert collageen en elastine aanmaak
  • Vermindert pigmentvlekken
  • Vermindert diffuse roodheid
  • Werkt anti–inflammatoir (bij actieve acne)
  • Vermindert acne littekens
  • Vermindert grove porien
  • Tatoeage verwijderen

Bij het verwijderen van tatoeages worden zeer goede resultaten bereikt met de Nd: Yag-laser.

Kunstmatig ingebracht pigment én natuurlijk melanine (pigmentvlekken) worden door het laserlicht tot heel kleine stukjes geschoten. Een groot deel van het pigment wordt direct afgestoten tijdens de behandeling. Een deel wordt afgestoten tijdens korstvorming en wondgenezing en een deel wordt opgenomen door het lymfesysteem en verlaat zo het lichaam.